top
back |
Vaši putopisi

Sigurni smo da mnogi od vas imaju divnih iskustava i putovali su po krajevima Skandinavije gdje klasična tura turističkih agencija ne ide. Pošaljite nam svoje materijale u digitalnom obliku i mi ćemo se pobrinuti ne samo da ne padnu u zaborav, već da dođu do čim većeg broja zainteresiranih!

Više...
bottom
banner 1
Opći podaci o Finskoj

Finsku, tihu sestru nordijskih zemalja, odlikuje netaknuta priroda radi koje ju svakako valja posjetiti.

Na jugu, kulturalne razlike odražavaju njenu turbulentnu povijest. Slikoviti drveni gradići švedskog govornog područja na zapadnoj obali i pravoslavne crkve s lukovičastim kupolama u Kareliji na istoku svjedoče o finskoj često ponavljajućoj ulozi užeta kojeg je povlačila Švedska s jedne strane i Rusija s druge. Između tih dviju država stajali su Finci, čestit i topao narod s uzvišenom nezavisnom crtom. Čak se i urbani tehnokrati vole vratiti korjenima i uz kolibu uz jezero cijepati drva ili brati gljive.

U Laponiji na krajnjem sjeveru narod Sámi još uvijek čuvaju stada sobova u prostranstvima rijetko naseljene divljine. Finska je jedna od tehnoliški najnaprednijih zemalja u svijetu. Također je poznata i po svom dizajnu i arhitekturi, osobito snažnom u Helsinkiju, čistom, modernom i užurbanom gradu, s jakom tradicijom umjetničkih i glazbenih inovacija te prelijepe obale i luke.

Finsku je odredila njena klima i Finci nastoje maksimalno iskoristiti kratka ali intenzivna ljeta. Tada život zemlje „eksplodira“ nizom festivala i slavlja, od savonlinske prestižne operne ekstravagance do ironičnog humoura svjetskog prvenstva Zračne gitare.

Fascinantne šume i jezera pokrivaju gotovo 80% zemlje što ju čini, zajedno s izvrsnom mrežom nacionalnih parkova, primamljivom destinacijom za ljubitelje prirode. Trekking i vožnja kanuom su glavne aktivnosti, dok su po zimi popularni skijanje diljem zemlje, ribanje na ledu, vožnja motornim saonicama ili safari na saonicama koje vuku haskiji ili sobovi. A tu je i tradicionalna sauna na kraju dana.top
_
divider
santa reindeer
bottom
top
_

bottom