top
back |
Vaši putopisi

Sigurni smo da mnogi od vas imaju divnih iskustava i putovali su po krajevima Skandinavije gdje klasična tura turističkih agencija ne ide. Pošaljite nam svoje materijale u digitalnom obliku i mi ćemo se pobrinuti ne samo da ne padnu u zaborav, već da dođu do čim većeg broja zainteresiranih!

Više...
bottom
banner 1
Korisne informacije za putovanje u Finsku

Jezik

Dva su službena jezika: finski, materinji jezik 91,6% pučanstva i švedski, prvi jezik 5,5% pučanstva. Manjina u Laponiji govori jedan od tri jezika Sámi, dok karelski dijalekti još uvijek opstaju u istočnom dijelu zemlje. Engleski se podučava kao prvi strani jezik

Religija

83% luteranci, 1% finski pravoslavci; također su prisutni i baptisti, metodisti, Slobodna crkva, rimo-katolici, židovi i muslimani

Društvena pravila ponašanja

Rukovanje je uobičajeno. Od gosta se očekuje da počne piti tek kad domaćin ili domaćica nazdravi s kippis ili skol (živjeli). Ležerna odjeća je uobičajena. Finci se ponekad mogu činiti pomalo rezerviranima te se posjetitelji ne trebaju zabrinuti ukoliko u prvih pola sata izostane neobavezno čavrljanje. Cipele se uglavnom skidaju prilikom kućnog posjeta.

Valuta

Euro (EUR; simbol €) = 100 centa. Valja naglasiti da kovanica od 1 i 2 centa, koje vrijede u drugim zemljama EU, ne koriste se u Finskoj.

Hrana i piće

Finska kuhinja uvjetovana je klimom i položajem Finske između Švedske i Rusije. Glavno jelo je riba (losos, smuđ, haringa, grgeč, pastrva) i vrlo je ukusna bilo svježa ili dimljena/marinirana s crnim raženim kruhom u prilogu. Tipična mesna jela uključuju mesne okruglice; meso od soba i losa također se konzumira. Ljeti je kuhinja bogata, budući da zemlja rađa bogatstvo plodova: rajčice, kopar, različite divlje gljive i fantastično mnoštvo divljih bobica daju svježu boju i teksturu finskom tanjuru. U kahvila (cafeterija) možete naći snack – u Finskoj ih ima mnogo, jer Finci piju više kave nego bilo gdje u svijetu. Ravintola je restoran, koji nudi domaću kuhinju, internacionalna jela ili novu finsku kuhinju, s usavršenim gurmanskim tvorevinama koje se temelje na tradicionalnim sastojcima, kao npr. carpaccio od sobovine s dudom. Finski lanci restorana su uobičajeni ali nisu naročiti. Lounasravintola poslužuje buffet u vrijeme ručka – glavni dnevni obrok, dok je grilli kiosk koji poslužuje kobasice i pržene krumpiriće.

Dobro je znati: usluga konobara je uobičajena iako ima i mnogo snack barova na bazi bife usluge. Barovi i kafeterije mogu imati uslugu za stolom i/ili pultom i u ponudi nude internacionalno poznata pića. Sav alkohol se poslužuje do pola sata prije zatvaranja restorana.

Nacionalni specijaliteti:

• Pulla (slatko, aromatizirano pecivo tradicionalno posluženo s kavom).
• Poronkäristys (pirjana sobovina koju tradicionalno jedu Sámi).
• Lakka (hilla) (arktički dud, s kremastom strukturom kiselkastog okusa).
• Kalakukko (debeli raženi kruh punjen sitnom jezerskom ribom, specijalitet Kuopia).
• Karjalanpiirakka (ukusno tijesto od raženog brašna punjeno pudingom od riže, a jede se s putrom od jaja).

Nacionalna pića:

• Koskenkorva (piće tipa vodke. Često se dodaju slani sladići te se dobije salmiakkikossu).
• likeri od bobica - mesimarja (arktička kupina), lakka (dud) i polar (brusnica).
• Finsko pivo je visoke kvalitete i stupnjevano je prema postotku alkohola.

Legalna dobna granica za alkohol: 18 godina; 20 za sva pića koja imaju više od 20% alkohola.

Napojnice: uključene su u cijenu usluge u hotelima i restoranima (14-15%). Napojnica za vratara uglavnom se naplaćuje u obliku obavezne cijene za korištenje garderobe.

Noćni život

Finci su entuziastičan narod koji voli zabavu i ponuda noćnog života kreće se od pabova na brodu do ultra-cool vodka barova i tradicionalnih plesnih dvorana punih parova koji plešu finski tango. Mladi Finci preferiraju noćne klubove koji izvode dance ili finski ljetni pop, dok nešto mirnije klubove posjećuju oni od 25 godina na dalje. Noćni klubovi uglavnom rade do 02:00, ili do 04:00 vikendom. Također, na 'malu subotu', što je zapravo srijeda navečer, atmosfera zna biti uzavrela kao da je petak.

Shopping

Finska nije jeftina zemlja za kupovanje, ali je kvaliteta proizvoda vrlo visoka. Ako nešto izgleda jeftino, vjerojatno je iz masovne proizvodnje. Finski dizajnerski studiji svjetski su poznati, a najveći imaju outlet dućane u Helsinkiju, uključujući Artek, koji je usredotočen na klasičan dizajn Alvara Aalta, te Skanno, koji nudi avangardnije oblike. Keramika Arabia i staklo Iitala također su svjetski poznati, kao i vedar i šareni tekstil Marimekko. Stockmann je velika tradicionalna robna kuća koja nudi finske suvenire i proizvode finskog obrta. U svim finskim gradovima, kauppahalli (natkrivena tržnica) je odlično mjesto za kušanje i kupovanje lokalne hrane; ljeti se proširi van u kauppatori (tržišni trg).

Finske rukotvorine vrlo su dopadljiv proizvod, kao npr. rukom izrezbareni drveni umjetnine, rukom tkani ryijy pokrivači, nakit i noževi Sámi, i predmeti napravljeni od sobovskih rogova. Potražite etiketu Duodji – ona označava da je predmet proizveden u autentičnoj laponijskoj obrtnoj radionici. Rukom pletene veste izvrsne su kvalitete, ali treba pripaziti na mnoštvo masovno proizvedenih kopija.

Duty-free: Svatko tko ima stalno boravište izvan EU može zatražiti povrat od 12-16% na robu koja košta više od 40 € prilikom odlaska iz EU. Trgovci (potražite oznaku 'Tax Free for Tourists') će vam dati ček koji se može isplatiti na aerodromima, lukama ili glavnim graničnim prijelazima.

Radno vrijeme trgovina: pon-pet 09:00-18:00, sub 09:00-15:00. Mnoge robne kuće su također otvorene 09:00-21:00 u toku tjedna i sub 09:00-18:00; neke rade i nedjeljom.

top
_
divider
santa reindeer
bottom
top
_

bottom